Pasionaţii de natură şi de fenomene ceva mai speciale trebuie să meargă la Racoş, aflat la jumătatea drumului dintre Braşov şi Sighişoara. Aici, Complexul Geologic de la marginea satului ne-a oferit o jumătate de zi interesantă cu un lac, un vulcan stins şi câteva coloane de bazalt. Ba şi un castel niţel cam sărit de la restaurare, dar ăsta e în mijlocul satului.
Am străbătut satul şi am mers direct spre Complexul Geologic. Locul este foarte bine întreţinut şi amenajat, cu mai multe parcări, ba chiar şi cu o terasă unde te poţi răcori la un suc.
Noi am purces prima dată spre lac, Lacul de Smarald cum i se spune, datorită culorii verzi-albăstrui pe care o capătă apele în anumite momente din zi. Lacul s-a format în fosta Cariera de bazalt, Brazi, din ploi, topirea zăpezilor, dar şi din câteva izvoare subterane. Deşi aparent n-ai zice, din pliantul primit am aflat că are o adâncime de 18 metri şi creşte anual cu aproximativ 0,5 – 1 metru! Ceea ce pare şi mai greu de crezut, mai ales că precipitaţii n-au prea fost în ultimul an! În lac sunt și ceva peşti aduși de localnici pentru a contribui la formarea unui ecosistem acvatic şi atragerea turiştilor în plasă. 🙂







Am ignorat în continuare umbreluţele de la terasă şi am trecut să vedem Coloanele de bazalt. Taman ce le văzusem pe cele de la Detunata goală din judeţul Alba, deci eram tobă la capitolul coloane de bazalt! Spre deosebire de cele din Apuseni, care sunt ca o pădure de piatră de 75 de metri înălţime, cele de la Racoş sunt mai mici, de doar 10-15 metri, însă acestea s-au format atât pe verticală cât şi pe orizontală, în funcţie de perioada de erupţie vulcanică. Coloanele au luat naștere prin răcirea rapidă a lavei vulcanice şi e colosal cum se pot vedea aceste etape geologice, pe care nu le-am putut observa la Detunata.



Ultima oprire a fost la Vulcanul stins, unde ne-am simţit ca pe Lună! O Lună în multe culori, de la negru la gri, apoi de la galben la portocaliu şi roşu intens, terenul fiind pigmentat cu verdele crud al vegetaţiei care a reuşit să prindă rădăcini pe solul nisipos, o Lună de cenuşă şi zgură. Se pare că aici s-au desfășurat cele mai recente activități vulcanice din România!






La plecare, am oprit şi Castelul Sükösd-Bethlen, intrarea fiind inclusă în preţul biletului de la Complexul Geologic. Deşi are un aer medieval şi o istorie interesantă, m-a cam deprimat, pentru că, din lipsa fondurilor, restaurarea n-a fost finalizată, iar cât s-a făcut, s-a făcut prost. Din punctul meu de vedere, arată mai bine pe afară decât din interior. Construit în 1664 de contele Bethlen Samuel, castelul şi moşia au fost cumpărate, în 1903, de comunitatea locală iar astfel satul s-a extins până în apropierea castelului. În perioada comunistă, castelul a ajuns, cum altfel, decât sediul CAP! Unul dintre turnuri a devenit staţie de pompieri, alte încăperi, depozite pentru grâne, apoi cutremurul din 1977 a desăvârşit distrugerea fostei reşedinţe nobiliare! După 1990, au început lucrări de restaurare, care s-au făcut, cum ziceam, prost, şi oricum nu au fost duse până la capăt pentru că nimeni n-a găsit bani şi pentru asta.







Deci, principalele atracţii la Racoş rămân Vulcanul stins, Lacul de smarald şi Coloanele bazaltice, castelul mai are de aşteptat!
Info utile:
Adresă: satul Racoș, Brașov (GPS: Intrarea în Complexul Geologic)
Taxă: 20 de lei/pers. pentru Complexul geologic şi Castelul Sükösd-Bethlen