fbpx

Cuibul de pasăre – Palatul lui Saddam din Muntele Gara

În inima Muntelui Gara, la 2100 de metri altitudine, cu o vedere panoramică de invidiat, dar înconjurat încă de mine nedetonate, se află unul dintre fostele palate ale lui Saddam Hussein.

Se estimează că dictatorul irakian a construit între 80 și 100 de palate în timpul dictaturii sale de 24 de ani. S-au cheltuit miliarde de dolari pe construcţii fastuoase cu accesorii din aur și marmură care să demonstreze puterea și autoritatea sa, care însă, după căderea regimului, ba unele chiar şi înainte, au fost distruse şi jefuite. Nu toate, dar cele mai multe!

Palatul cu cele mai frumoase privelişti era cel aşezat în vârful Muntelui Gara ca un „cuib de pasăre”. Deşi când îl vezi acum pare greu de crezut că a fost cândva un palat al temutului dictator, priveliştea asupra văilor a rămas fabuloasă.

Drumul de acces la palat dinspre nord (dinspre Sersink) a fost un coşmar, cu cratere imense la fiecare curbă, de parcă din loc în loc fusese aruncat în aer. Aşa că nu mică ne-a fost mirarea când am ajuns la palat şi am găsit două autocare pline cu turişti kurzi şi un microbuz cu străini. La coborâre, însă, am descoperit că există un alt drum mult mai practicabil, dinspre sud, dar aşa se întâmplă când călătoreşti fără ghid şi când locul nu e marcat cu indicatoare.

E clar că autorităţile nu doresc să transforme locul într-unul turistic, în condiţiile în care palatul e ocupat de trupele Peşmerga şi nu poate fi vizitat. În plus, dacă noi şi turiştii străini eram interesaţi de palat, kurzii erau încântaţi de zăpada de la înălţime.

Ne-am putut apropia de palat doar până la un punct, de unde am putut arunca o privire asupra unei clădiri cu pereţii goliţi de plăcile de marmură italiană şi acoperişul fără ţigla verde Siena care-i dădeau strălucire altă dată. Dar am avut noroc, iar plafonul de nori s-a risipit pentru vreo 10 minute şi ne-a permis să ne bucurăm de văile imense care se căscau sub noi, să nu ne fi rupt roţile degeaba! Oricum nu ne-am fi plimbat prea mult, deoarece zona este încă împânzită cu mine terestre nedetonate, după cum e, de altfel, şi semnalizat.

La o tacla cu niște localnici
Poză cu localnic printre anunțuri de câmp minat
View de la Palat
Pe drumul spre Palat
Banner de reclamă la mine nedetonate

Utile:
Poziție Google Maps:

Leave a Comment

Translate »
Facebook
YouTube
Instagram