fbpx

Ivriz – pe urmele hitiților

Hitiții nu erau în planul nostru de vacanță, dar, când umbli prin Turcia, întâlnești tot felul de atracții turistice, multe istorice. Țară mare, multe foste imperii, istorii multe.

Despre monumentul hitit de la Ivriz am aflat de la reporterul televiziunii publice turce TRT, pe care l-am întâlnit la Lacul Meke. Ne-a zis că trebuie să-l vedem, că e una dintre cele mai importante opere de artă din Imperiul Hitit. Am pus GPS-ul și am pornit în căutarea hitiților.

Drumul n-a fost deloc plictisitor, ba dimpotrivă! În față se vedeau clar munții cu pantele pline de zăpadă, în condițiile în care noi aproape leșinam de cald – la nivelul șoselei erau aproape 30 de grade! Așa că într-o oră am avut parte de toate anotimpurile: vară cu soare arzător, primăvară cu pomii abia înfloriți, temperaturi de toamnă și zăpezi ca iarna.

Am intrat în Ivriz și, după ce am ignorat o bandă care închidea drumul în mijlocul căruia tronau câteva dale scoase din caldarâm, am ajuns într-o parcare mare. Ne-a întâmpinat imediat un domn, care ne-a cerut 5 TL. Monument?, am întrebat noi, iar el a dat din cap că da! Da, ce?, că nu vedeam niciun indicator! Am parcat și a venit repejor să ne conducă personal la monument!

Basorelieful care îl prezintă pe regele hitiților în timp ce se închină zeului Tarhundas e în apropierea unui izvor, într-un parc frumos amenajat. Rațe pe lac, mulți oameni la picnic și unii, mai puțin numeroși, turiști, la fel ca noi. Ne-am extaziat în fața lucrării, chiar dacă ne așteptam la mai mult! Totuși, e vorba de un monument de acum aproape 3000 de ani – regele Warpalawa din Tuwana de pe monument este cunoscut din surse asiriene ca Urballa și era la putere cel puțin între 738-710 î. Hr. – foarte frumos, detaliat, bine conservat. În plus, e considerat primul monument de acest gen cu inscripție.

După atâta cultură, am profitat de cadrul plăcut și am rămas și noi la picnic, în plus ne-am umplut și rezervorul cu apă de izvor binecuvântată de Zeul Tarhundas! 🙂

Leave a Comment

Translate »
Facebook
YouTube
Instagram