fbpx

Lacul Meke și celebritatea

Meke Gölü – crater și lac vulcanic, așa suna indicatorul care ne-a făcut să ne abatem din drum. Aș fi zis că am făcut stânga-mprejur, dar de fapt am dat cu spatele, altfel am fi ocolit prea mult, iar în Turcia nu e nicio problemă să mergi pe contrasens, din ce am observat. 🙂

Deci, am pornit să vedem lacul și craterul. De cum am ajuns, am observat un tip la costum și cravată, care se plimba important, în timp ce altul cu o cameră în brațe se învârtea pe lângă el. Uite un politician, am zis eu. 

Am coborât din mașină și am început să ne uităm la peisaj, să încercam să ne dăm seama unde e craterul și de ce e așa puțină apă în lac de zici că e o baltă! N-am apucat să ne dezmeticim că tipul la costum a și sărit pe noi. Nu, nu era politician, era reporter la TRT – televiziunea publică turcă. Ca să-i spună Smără două vorbe la cadru, cum că suntem turiști și vizităm Turcia, că am venit să vedem lacul vechi de 5 milioane de ani, care a secat în urma lucrărilor pentru agricultură, că ne  place lacul… “Păi, și dacă nu îmi place?”, întreabă Smără delicat. “Spui că nu îți place”, zice reporterul la patru ace. Mă rog, după ce a luat un sincron cu Smără povestind despre cum am ajuns noi la lac, a mai durat puțin și a intrat în direct, cu noi pe fundal, ca turiști curioși de minunăția naturii turcești.

Vedeta TRT. Cel din dreapta, vreau să zic…

La final ne-a mulțumit și ne-a făcut și o sugestie ce să mai vizităm în zonă: monumentul hitit de la Ivriz!

După momentul de glorie de la TRT, ne-am văzut de vizita noastră. Așa că, Smără a urcat în vârful movilei vulcanice la poalele căreia e lacul și abia de acolo a putut vedea clar craterul vulcanului și lacul care cândva a fost de jur-împrejurul conului.

Lacul (ce a mai rămas din el) și vulcanul. Stins.
Craterul

Dacă mergeți de la Konya spre Adana sau Gaziantep, luați-vă bocancii și faceți o pauză la Lacul Meke. Nu știu dacă dați peste vreo televiziune, dar merită efortul – e ceva efort! – să urcați pe conul vulcanic să vedeți craterul și lacul.

Leave a Comment

Translate »
Facebook
YouTube
Instagram