fbpx

Vize pentru Iran și Asia Centrală (2019)

Disclaimer: acest articol este la nivelul anului 2019. Condițiile de viză și/sau taxele se pot modifica de la o zi la alta.

IRAN

Ambasada R.I. Iran este în București, pe bd. Lascăr Catargiu nr. 39. Viza se obține ușor aici, dar până la acest punct mai este un pas: obținerea unei scrisori de invitație, pe care o pot emite o persoană sau o agenție din Iran. Eu am obținut-o de la o persoană fizică, contra sumei de 40$. O alternativă este obținerea ei de pe site-ul caravanistan.com. Procedura este că, înainte de trimiterea scrisorii de invitație, persoana/agenția se duce la Ministerul Iranian de Externe și declară că te primește în țară, obținând în schimb un număr de înregistrare, care apare pe scrisoarea de invitație. Ambasada R. I. Iran ne-a cerut, pentru o viză de 30 de zile, următoarele:

Taxa a fost 240 de lei, plătibilă la CEC și, în mai puțin de o săptămână, aveam viza pe pașaport. Viza poate fi prelungită în Teheran.
Mențiune: când călătorești cu mașina personală în Iran, la graniță se cere așa-numitul Carnet de Passage en Douane. Despre asta, însă, o poveste separată.

TURKMENISTAN

Planul era să intrăm în țară dinspre Iran și să ieșim spre Uzbekistan, așa că aveam nevoie de o viză de tranzit. Turkmenistan are ambasadă la București (iar ei se mândresc cu faptul că România a fost una din foarte primele țări care au deschis ambasadă la Așgabat), așa că a fost destul de simplu să-i contactăm. Ambasada e pe strada Crângului nr. 5 (pe lângă bd. Primăverii), iar eu am purtat discuțiile cu Archen (nu știu nici cum se scrie corect numele, nici ce funcție are), un tânăr amabil și cu simțul umorului, care mi-a furnizat toate informațiile necesare. Am depus actele:
– un formular primit de la ei
– copie după pașaport
– copie după viza țării din care intram (Iran) și un print după site-ul MAE unde scria că noi nu avem nevoie de viză pentru accesul în Uzbekistan
– copie după actul mașinii și trei poze.

Am plătit 15,50€ și Archen mi-a promis că în două săptămâni vom avea răspunsul. Nu au fost două, ci trei, iar din momentul în care mi-a scris să-mi spună că avem răspuns pozitiv, în 5 zile lucrătoare (și pentru încă 35€) am avut viza în pașaport. Există și o taxă de urgență, de încă 20€, dacă vrei viza în aceeași zi. Între timp condițiile s-au schimbat, astfel că pentru viza normală se așteaptă 10 zile lucrătoare, iar pentru cea de urgență, 3.

UZBEKISTAN

Începând cu 1 februarie 2019, cetățenii UE nu mai au nevoie de viză pentru a intra în această țară.

TADJIKISTAN

În mod fericit, pentru această țară viza am luat-o exclusiv online. Cu mențiunea că am plătit separat 20$ intrarea în Gorno Badahșan (o regiune pe teritoriul Tadjikistanului, care conține Pamir Highway), pe site-ul www.e-visa.tj se completează cele necesare și în câteva zile primești pe mail viza, care trebuie printată și prezentată la graniță și la eventualele puncte de control.

KÂRGÂZSTAN

Viza pentru această țară se poate lua online, dar asta e valabil pentru intrarea în țară prin aeroporturi sau, terestru, doar la vama de la Ak-Jol. Noi am luat-o din Dușanbe (Tadjikistan), după o așteptare de 4 zile, întrucât noi intram terestru prin alt punct.

KAZAHSTAN

Cetățenii români nu au nevoie de viză pentru a intra în această țară.

RUSIA

În planul nostru, Rusia era doar o țară de tranzit, între Kazahstan și Ucraina. Așa că asta am și cerut, viză de tranzit de 5 zile. Cu date fixe de intrare/ieșire, viza am obținut-o după ce am dus la centrul de vize al Federației Ruse de pe calea Dorobanților, următoarele:

  • Traseul întregii noastre călătorii făcut în Google Maps și printat
  • Cópii după toate vizele țărilor de pe traseu
  • Copie după talonul mașinii
  • Asigurare medicală care să acopere perioada de tranzit
  • 2 poze tip pașaport
  • 290 lei (adică 25$+40€)

După 5 zile lucrătoare de la depunerea actelor, am avut și această viză în pașaport.

1 thought on “Vize pentru Iran și Asia Centrală (2019)”

Leave a Comment

Translate »
Facebook
YouTube
Instagram