fbpx

Regulile de circulație și poliția în Georgia

Condusul în Georgia fără incidente ar trebui ridicat la rang de artă! Regula de bază de care trebuie să ții cont este să te dai la o parte la timp, să faci loc șoferilor grăbiți – adică toți georgienii -, care depășesc în viteză, indiferent dacă au sau nu vizibilitate.

De exemplu, pe Autostrada Militară – drum de o singură bandă care șerpuiește de-a lungul pereților stâncoși și a râului care curge când în stânga, când în dreapta șoselei – șoferii georgieni conduc cu peste 90 de km pe oră și, evident, când e curba mai strânsă și vizibilitate ioc, se avântă în depășiri. Nici când ești pe un drum drept situația nu e mai simplă.

Cum mergeam noi spre Sighnaghi, pe o șosea cu o singură bandă, dar drum drept, ne  înscriem într-o depășire semi-regulamentară (era linie continuă), când, hop!, din spate apare o mașină, care ne dublează depășirea. Iar din față, ce să vezi, venea în viteză o mașină, iar din spatele ei, chiar mașina de poliție! În toată nebunia asta de mașini, noi ne-am ales cu o sperietură, iar șoferul care ne-a dublat, cel mai probabil cu o amendă, pentru că pe el l-a oprit poliția. Cu reflexe bune și sânge rece am reușit să străbatem Georgia fără incidente!  

Însă, stilul georgian de condus lasă urme și se vede peste tot: mașinile georgienilor fiind, majoritatea, lipsite complet de spoilerul din față. La acest haos contribuie din plin și faptul că multe, foarte multe mașini au volanul pe dreapta, în condițiile în care se conduce pe dreapta, ca la noi.  De altfel, din câte am înțeles, autoritățile se gândesc serios să interzică achiziția de mașini cu volanul pe partea dreapta, nu am auzit însă nimic de introducerea asigurărilor, inexistente în Georgia.

Ar putea fi raiul pentru asiguratori, dacă în Georgia ar exista asigurări auto, dar nu, nu există, iar în cazul unui accident, poliția decide cine e vinovat și trebuie să plătească reparațiile.

Peste tot în Georgia, remarci poliția, cu polițiștii și mașinile lor ce arată de parcă ar fi coborât dintr-o peliculă americană. Iar sediile de poliție au pereții din sticlă, totul la vedere, cum ar veni. De ce? Totul a început după Revoluția Trandafirilor, din 2003, când la putere a venit Mikhail Saakashvili, care le-a promis georgienilor transparență, ceva nemaivăzut și nemaiauzit în Georgia. Până atunci, corupția gravita în tot sistemul administrativ, inclusiv în poliție. Așa că, Saakashvili a înlocuit, ʺpeste noapteʺ cum ne-a spus un localnic, întreaga poliție coruptă cu revoluționara Poliție de Patrulă, ceea ce a dus la pierderea a 16.000 de locuri de muncă.

Nu am testat cât de corecți sunt polițiștii georgieni acum, dar am fost sfătuiți să nu încercăm să dăm șpagă dacă suntem opriți. Am avut însă grijă să nu avem incidente în trafic și să conducem cât mai corect. E drept, ceva sechele au rămas după sejurul în Georgia, acestea fiind numite stilul de condus georgian. 🙂

Leave a Comment

Translate »
Facebook
YouTube
Instagram