fbpx

I Giardini di Zoe sau Toscana de lângă Deva

Pentru că drumu-i lung până’n Toscana, iar granițele-s cam închise din cauza pandemiei Covid-19, am mers la Toscana de Banpotoc, la vreo 15 kilometri de Deva. Aici, la marginea satului hunedorean, un italian și-a pus mintea și a creat un colț din Italia natală: I Giardini di Zoe, grădini dedicate nepoatei sale, Zoe.

Italianul, așa cum i se spune în zonă, a venit cu afaceri în Deva și s-a îndrăgostit de dealurile de aici. În urmă cu 15-16 ani a cumpărat o casă cu un pic de teren, apoi a trecut la munca de convingere a sătenilor să-i vândă mai multe terenuri. Cică n-a fost o treabă așa simplă, că țăranii erau sceptici, dar pogon cu pogon, omul a reușit să adune cât de o grădină ca-n Rai și o pepinieră ca-n Italia. Mă rog, a strâns ceva, căci grădina are peste 3 hectare, iar cu pepiniera ajunge la o suprafață de vreo 7 hectare. Bașca niște teren pe care încă nu l-a amenajat.

Viziunea și designul îi aparțin în totalitate Italianului. El e cel care proiectează fiecare milimetru de teren. Giovanni Salvatelli, căci așa îl cheamă pe Italian, a aclimatizat câteva plante din țara natală, a ales altele care să semene cu cele din Toscana, a adus vase și roci din Italia și a creat o grădină aristocratică cum nu s-a mai văzut pe meleagurile noastre.

Totul e din capul lui, ne spune un angajat care plivește iarba. Nu are studii de specialitate, avea o afacere cu pantofi la Deva, dar e pasionat de grădini. Ce vedeți aici e muncă de ani de zile. După primul an a stricat tot, că nu i-a plăcut și am luat-o de la capăt.

Inițial, grădinile erau doar pentru sufletul lui, le-a deschis publicului de vreo doi ani. Iar vestea s-a dus repede şi lumea vine din toate colțurile ţării. Ba, chiar cu autocarele, dacă ai ghinion, așa ca noi! Deși ne-am dus dimineață, special să nu fie aglomerat, am nimerit cu o clasă de elevi din Dâmbovița, care, după ce și-au făcut poze și zeci de selfie-uri, s-au așezat la o șeptică în cel mai spectaculos loc! 🙂

La început nu se numea I giardini di Zoe, ci doar Villa Vinci, apoi a numit-o după nepoata lui, care e micuță, are 7-8 ani. Ea nu a venit niciodată, dar el vine mereu. Anul ăsta n-a putut din cauza restricțiilor pandemiei, altfel venea tot la o lună, ne mai dezvăluie grădinarul.

Numele Italianului e sculptat pe spătar

I Giardini di Zoe merită clar o oprire dacă ești în zonă. Nu există restaurant sau terasă la care să zaci la soare, dar, dacă te lovește foamea, poți da o fugă la Castelul Lupilor, după cum ne-au recomandat angajații lui Giovanni. Castelul e de fapt o pensiune cu o istorie interesantă și e la 1 kilometru și un pic.

Castelul Lupilor

Info utile:

Adresă: Banpotoc, jud. Hunedoara (GPS: 45.889992, 23.005749)

Tarif: 10 lei, detalii despre program găsiți aici.

Leave a Comment

Translate »
Facebook
YouTube
Instagram