fbpx

Canionul Osum, Colorado de Albania

La vreo 50 de kilometri de Berat se află cel mai frumos canion din Albania, Canionul Osum supranumit și Colorado de Albania! Iar supranumele nu e o supra evaluare, Canionul Osum chiar arată ca cel american, chiar dacă în miniatură!

Când făceam research-ul pentru Albania. am găsit pe Internet o poză cu Canionul Osum și l-am trecut imediat pe lista de priorități. Apoi, ajunși la Berat, am fost atât de curioși să-l vedem în realitate, că nu am ținut cont că-i prânz și am pornit spre el, în ciuda argumentelor patronului unde suntem cazați, care ne-a zis că e prea cald, că e o nebunie etc.

Canionul începe din apropiere de Çorovodë, un orășel mai mic ca Dăbuleniul nostru, în centrul căruia am dat de un panou imens cu imaginea Canionului Osum, însă fără niciun indicator. În Albania anului 2014, GPS-ul nu funcționează, nu există hărți electronice, aşa că ne-am întors la harta tipărită sau stăm cu ochii după indicatoare. Or și mai simplu, întrebăm localnicii! Ceea ce am făcut și de data asta. Orice metodă e bună, doar-doar să ajungem la canion!

Și am ajuns! Am ajuns în Colorado, băi, tată, băi, fără a trece Oceanul! Canionul Osum e senzațional! Cu pereți drepți și adânci de 70-80 de metri, modelați de forța irezistibilă a apei, canionul e impresionant. Deși are doar vreo 12 kilometri lungime, deci un pitic pe lângă Marele Canion din Colorado, cel albanez e ca o esență tare într-o sticluță de parfum.  

E teribil de frumos aici, dar năucitor de cald! Luna august nu e cea mai potrivită pentru o vacanță în Albania, decât dacă stai pe un șezlong la mare! Altfel, temperaturile de peste 40 de grade te doboară, chiar și în zonă de munte. Avea dreptate patronul să ne considere nebuni! Valuri tremurând de căldură ne-au învăluit, iar pălăria și șapca au fost insignifiante pentru lamele soarelui care aproape ne-au răpus. Suntem obișnuiți cu căldura, ne-am plimbat și în sudul Franței la peste 40 de grade, când toți erau ascunși în camere, dar aici a fost diferit. Pur și simplu ne-a fost rău, în ciuda protecției solare sau a litrilor de apă băuți! Slavă domnului că avem aer condiționat în mașină!

De altfel, e atât de cald, că pe fundul canionului, râul Osum pare un pârâiaș amărât, semn că temperaturile sunt ridicate și nu a plouat de ceva vreme. Altfel, în zonă se face rafting, iar pe pereți se preling frumoase cascade. Noi însă ne-am topit ca o înghețată în deșert. 🙂

Uite, nu mi-e frică! 🙂
Ăsta e capătul canionului

Am rezistat totuși și ne-am întors cu bine la umbra aerului condiționat de la hotel. Cred că patronul era cam îngrijorat, că s-a bucurat foarte tare să ne revadă! 🙂

Ne-am odihnit, ne-am revenit, iar când să pornim din nou la drum am observat că avem pană la mașină. De fapt, ca să fim sinceri, proprietarul hotelului ne-a atras atenția și tot el ne-a îndrumat către un service și ne-a spus cam cât o să ne coste, să nu fim fraieriți. La service, am zis hello!, am arătat roata, a venit un vorbitor de engleză, ne-a confirmat prețul spus de patron, ne-a băgat într-o hală mare și ne-a lăsat pe mâna mecanicilor. Când să plătim și să ieșim din hală, un vorbitor de albaneză înconjurat de alți tipi masivi și deloc prietenoși ne-a cerut de două ori mai mult, că, deh, vorbitorul de engleză nu știe el prețurile pentru turiști…. Ooo! Ok, n-am dat cât a cerut el, dar mai mult decât ne înțelesesem inițial și am ieșit din hală fericiți că suntem întregi și noi și mașina. E singura dată când am înțeles îngrijorarea celor ne-au tot întrebat acasă cum am ales Albania ca destinație de vacanță, nu ne e teamă? Nu, de ce ne-ar fi, Albania e safe, oamenii sunt foarte drăguți… ăăă, până ajungi la service în Berat. 🙂     

Leave a Comment

Translate »
Facebook
YouTube
Instagram