fbpx

Tirol la prima vedere

Când am ajuns în Tirol, am înţeles de ce austriecii sunt buni la schi. N-ai cum să ai asemenea munţi şi să nu te urci pe schiuri. Drumul care şerpuia flancat de stânci ni s-a părut un vis de piatră, iar când ne aşteptam mai puţin, de niciunde se iţea câte un castel. Satul Ladis şi terasa suspendată de vizavi sunt două locuri minunate pe care le-am descoperit întâmplător, aşa cum probabil se întâmplă dacă mergi cu maşina prin Tirol.

După aproape şase ore de mers de la Graz spre Italia şi după ce s-a întunecat de-a binelea, ne-am zis că e cazul să ne căutăm loc de „cazare” a Şeptoiului. Ne-am uitat pe hartă şi am găsit un locul potrivit undeva aproape de Ladis, un sat pe care l-am descoperit apoi dimineaţă, când am dat o tură să vedem unde am înnoptat. Şi nu mică ne-a fost surpriza să găsim un sat pitoresc foarte colorat, cu case pictate şi o mare de turişti. Am aflat apoi că Ladis e luat cu asalt pentru relaxare, apele termale, drumeţii sau trasee cu bicicleta, iar iarna, pentru pârtiile de schi din zonă. Ba are şi un castel – fireşte, am putea zice! Încă din Evul Mediu, cu mult înainte să fie inventat conceptul de spa, Ladis era cunoscut pentru apele sulfuroase şi izvoarele naturale de ape minerale, astăzi aşezarea fiind un reper în rândul staţiunilor balneare.

Abia ne-am strecurat cu Şeptoiu pe străduţele strâmte pe care forfoteau maşini, turişti, muncitori şi localnici, fără să putem parca însă oricum Smără zărise „ceva” vizavi, deasupra localităţii de pe celălalt mal al Innului. Am trecut prin Fliess – aşa am văzut că se numeşte satul -, apoi pe lângă un castel – mai precis Castelul Bidenegg – şi ne-am oprit la Casa Parcului Natural Kaunergrat! De aici pleacă numeroase trasee turistice, unele accesibile persoanelor în scaun cu rotile, dar cel mai popular punct (mai ales printre motociclişti) este terasa suspendată de deasupra văii, de unde am văzut întreaga zonă. E un loc drăguţ pe care îl recomandăm dacă ajungeţi în Tirol. Şi ca să nu staţi să bâjbâiţi, căci n-am văzut niciun indicator, vă zicem că terasa o găsiţi aci: https://goo.gl/maps/zmBfHDnRssBQZuLu7

Cam asta am descoperit în Tirol într-o noapte şi-o zi, mă rog, chiar jumătate, dar aşa e cântecul. Şi asta în trecere, din viteza maşinii, în drum spre Italia. Însă la următoarea vizită, ne-am promis să rezervăm mai mult timp Tirolului.

Leave a Comment

Translate »
Facebook
YouTube
Instagram