fbpx

Jurnal grecesc. Ziua 10, Gythio și Monemvasia

La Gythio (se citește Ghithio, cu accentul pe primul i, iar ”th” ca în engleză) am ajuns seara. Am lăsat Șeptoiu într-o parcare publică pe malul mării și am mers la plimbare. Nu e mare lucru cu acest orășel, are doar casele terasate și cu străzi înguste între ele, plus o insulă cu o biserică, o casă-turn și un far.

Noi l-am numit în glumă ”Monaco de Grecia”, pentru cum arată casele de la distanță. Dacă te apropii, însă, pe străduțele alea înguste poți vedea multe case părăsite și care stau să cadă. Ca și în restul Europei, populația Greciei e în scădere, iar asta am văzut-o în mai toate localitățile în care am fost. Așadar, despre Gythio nu am ce spune, e mai degrabă o stare.

Casa-turn de pe insulă
Farul de pe insulă
Cats of Gythio
Când vii acasă cântând

După o noapte dormită în parcarea de pe malul mării, dimineață am pornit spre altă destinație: Monemvasia (accentul pe i). Pe drum, am oprit puțin și la 2 Mai. 🙂

Epava de la 2 Mai a venit la plajă în Grecia 🙂

Șoseaua nu mai e atât de șerpuitoare, așa că am ajuns destul de repede.

Monemvasia nu e despre orășelul în sine, ci despre cetate. Fiindcă alături de oraș este o… insulă acum. Ce vreau să spun e că înainte nu era insulă, era o peninsulă legată de țărm printr-o limbă de pământ. În anul 375, după un cutremur, legătura s-a rupt, și ruptă a rămas până în secolul 6, când s-a construit podul care există și acum. Insula este, de fapt, o stâncă înaltă de 200 de metri. Pentru o insulă de 1,5 km lungime și 600 m lățime, este destul de impresionantă. Aici s-a construit un oraș-cetate. O parte din el e jos, la poale, restul – sus, pe stâncă. Orașul de jos are ziduri de apărare, iar el e invizibil de pe țărm (e construit undeva mai în spatele insulei), astfel că nu putea fi atacat decât de pe mare. El a fost și cel mai bine păstrat, acum fiind în același timp locuit și folosit pentru turism (restaurante, magazine de suveniruri, ateliere de artă). Orașul de sus nu mai are intactă decât o clădire: biserica Sfânta Sofia. Celelalte construcții sunt acum ruine, dar view-ul de sus îți taie respirația.

Orașul de jos, de sus. 🙂

Cum spuneam, orașul de jos e invizibil de pe țărm, așa că am mai mers câțiva kilometri spre sud, ca să găsesc un unghi din care să-l pot cuprinde într-o poză.

Insula, în dreapta se vede orașul de jos
Orașul de jos

Apoi… spre următoarea destinație.

Leave a Comment

Translate »
Facebook
YouTube
Instagram