fbpx

Kotor: un drum de făcut măcar o dată-n viaţă!

Golful Kotor e în categoria locurilor care trebuie văzute măcar o dată în viaţă! Și cel mai bine se vede de sus, când cobori din Munţii Lovćen, aşa cum l-am văzut noi și cum recomandăm oricui ne întreabă (sau nu).

Drumul din Parcul Naţional Lovćen spre Kotor e o poveste pe care cel mai bine o spun imaginile, pentru că eu pur şi simplu nu găsesc cuvinte suficient de expresive şi de cuprinzătoare pentru a descrie acest peisaj de vis. Un vis pe care noi l-am trăit în toate nuanţele zilei, căci am văzut Golful seara, iar după o noapte în care am tremurat bine în Lovćen, am pornit să-l vedem dis de dimineaţă, apoi l-am prins și în lumina de la prânz după ce ne-am tot oprit și am tot șezut așa în fund cu ochi căzuți în extaz. 🙂

Marea Adriatică a săpat în stâncile de calcar şi a creat o adevărată dantelărie de mici golfuri și plaje întinse cu nisip fin, de peisaje care se sfârşesc abrupt acolo unde Munţii Lovćen şi Orjen se scufundă în apă formând Golful Kotor!

Pe lângă vasele de croazieră şi bărcile pline de turişti, în inima Golfului „plutesc” insulele Sfântul Gheorghe şi Madonna de pe Stâncă. Prima este o mică insulă unde călugării benedictini au ridicat o biserică, iar a doua, o insulă artificială în forma unui portavion, creată de roci și nave vechi scufundate și uşor de recunoscut după biserica cu cupolă albastră ridicată în 1452, după ce doi pescari au găsit aici o icoană a Fecioarei Maria.

Golful Kotor este unul dintre cele mai mari din Marea Adriatică, iar în unele ghiduri apare ca cel mai sudic fiord din Europa deşi din punct de vedere geologic nu e propriu-zis un fiord, ci un canion scufundat. Oricum ar fi numit, fiord sau canion marin, este o bijuterie a naturii. Dar o să las fotografiile să vă convingă să urcaţi în maşină şi să-l vedeți, musai coborând din Munţii Lovćen, de la Cetinje la Kotor. Și, nu uitați: să vă luaţi cu voi… timp!, să nu vă grăbiţi niciunde, căci drumul merită făcut pe îndelete!

Parcul Național Lovcen
Parcul Național Lovcen
Golful începe să se întrezărească
A doua zi dimineață
Șoseaua e îngustă. Pe alocuri nu încap două mașini.
Niște floră
Cele două insulițe

Leave a Comment

Translate »
Facebook
YouTube
Instagram