fbpx

Göbekli Tepe – cel mai vechi templu și o fascinantă ghicitoare

Sanctuarul neolitic de la Göbekli Tepe este cea mai veche structură religioasă realizată de om și o ghicitoare pentru cercetători! Cine, cum și mai ales de ce a construit acest templu masiv și complicat?
Mai vechi ca Stonehenge cu 6.500 de ani și cu 7.000 ca piramidele egiptene,  sanctuarul este un mister ce nu a fost încă descifrat. 
După ce am vizitat Șanlîurfa, am mers să-l vedem cu ochii noștri!
Aflat la 15 km de Șanlîurfa, situl a început să fie cercetat cu atenție de vreun sfert de secol. Conform analizelor geomagnetice, la Göbekli Tepe există 20 de temple, dar au fost scoase la suprafață doar șase. Noi am văzut și analizat patru.
Înainte de a merge la situl propriu-zis, am vizitat muzeul organizat la intrare, dar care prezintă doar câteva imagini de ansamblu, întrucât obiectele descoperite aici se găsesc, in mare parte, în muzeul din Șanlîurfa! După aceea, ne-am așezat la coadă și am așteptat microbuzul care urcă la săpătură.
Odată ajunși, toți începem a ne zgâi la structurile circulare din fața noastră. Luăm la rând cele patru temple – A, B, C, D. Citim explicațiile de pe panouri și apoi numărăm pietrele, fixăm desenele, analizăm uriașele structuri în formă de T! Nimic, nicio revelație, n-am dezlegat misterul, nu-i putem ajuta pe cercetători.

Deci, în urmă cu 12.000 de ani, niște oameni s-au apucat să așeze, într-o formă anume – rotundă sau ovală -, stâlpi de piatră de vreo 60 de tone fiecare!!! De ce? Cum? Încă nu s-a conturat o teorie valabil acceptată, sunt tot felul de păreri. Mai mult, unele artefacte găsite în zonă seamănă izbitor de tare cu obiectele antice din America de Sud, Asia și Insula Paștelui. Oricum ar fi, structurile de la Göbekli Tepe ne-au fascinant și ne-au pus pe gânduri – și așa am rămas! :)) Am plecat cu mai multe întrebări ca la venire, dar măcar acum ne putem da și noi cu părerea când mai apare vreo teorie. 🙂

2 thoughts on “Göbekli Tepe – cel mai vechi templu și o fascinantă ghicitoare”

  1. WIKIPEDIA: According to Lee Clare a revision of the temple-narrative is unavoidable due to new observations related to the “existence of domestic buildings and the harvesting and distribution of rain-water.”[1]

Leave a Comment

Translate »
Facebook
YouTube
Instagram