fbpx

Prejmer, cea mai puternică biserică fortificată medievală din Europa de Est

Situat la 15 de kilometri de Brașov, Prejmer are cea mai cea biserică fortificată! Adică nouă ne-a plăcut cel mai mult, aterizați într-un loc feeric, în ciuda ploii care a căzut necontenit și care ar fi putut să ne strice momentul. Este cea mai bine păstrată și cea mai puternică biserică fortificată medievală din Estul Europei și ne-a făcut să înțelegem cel mai bine viața locuitorilor de acum sute de ani. Doar turcii, șanțul de apă și podețul mobil au lipsit, în rest cetatea arată ca acum 600 de ani!

Biserica fortificată (sau Cetatea Prejmer) a fost construită de sași și folosită ca refugiu în caz de atac. Începută de celebrii Cavaleri Teutoni pe la 1200 și un pic, cetatea a fost fortificată sistematic 200 de ani mai târziu, odată cu invazia otomanilor. Și se poate lăuda cu performanța de a nu fi fost niciodată cucerită de turci! Iar aceștia au încercat de 50 de ori! Deși de-a lungul timpului a suferit numeroase modificări, în anii ‘60 – ’70 cetatea a fost restaurată și adusă la forma inițială. Așă că azi o putem vedea în toată spledoarea ei. Cu ziduri în formă de cerc ajungând la 12 metri înălțime și 3-4 metri grosime, o biserică impozantă și 272 de camere pe 4 nivele care arată ca un fagure. Numărul de pe uşă corespundea cu cel al casei din localitate, fiecare familie deţinând în cetate o cameră care se moştenea. Pe timp de pace, camerele erau folosite pentru depozitarea proviziilor, iar pe timp de asediu, ca locuințe.

Majoritatea camerelor sunt închise, iar unele sunt transformate în mici muzee: o școală, o locuință tipică zonei etc. Dar am găsit și o cameră deschisă, goală, în care am testat confortul. Ce să zic, dacă ar trebui să stau aici cu cățel, cu purcel, mamă, tată, doi copii, ar fi o provocare pe care n-aș trece-o.  Unde mai pui că pe vremea aia asediile nu durau o zi-două.

Școala

Biserica deține unul dintre cele mai prețioase obiecte: cel mai vechi altar din Transilvania, care datează de la 1450.

La ultimul nivel al zidului există Drumul de strajă folosit de luptătorii care apărau cetatea. Pe acest culoar, foarte ușor de parcurs, mai ales că pe alocuri e lat de 4 metri, am găsit și celebra “Orgă a morții”, mitraliera vremii! “Orga” e o scândură groasă de lemn cu mai multe fante ce pivotează în jurul unui ax și pe care erau așezate puști, astfel încât se putea trage în rafală.

”Orga morții”

Sunt tot felul de povești și legende despre cetatea de la Prejmer, cum e și cea legată de dintele lipsă de la poarta de la intrare, rupt de capul unui turc – un precursor al lui Iron Man :-), dar vă las să le descoperiți la fața locului, pentru că merită!

Accesul se face foarte ușor din Brașov, iar prețul unui bilet e de doar 10 lei pentru adulți și 5 lei pentru elevi și studenți. Programul diferă în funcție de anotimp, dar în principiu e de la 9.00 (sau 11.00 duminica) până la 18.00 vara și până la ora 16.00, iarna.

În incintă…

Adresa: Strada Mare nr. 2, Prejmer, județul Brașov.

Leave a Comment

Translate »
Facebook
YouTube
Instagram