fbpx

Păpușile de piatră de la Kuklica

Vântul și timpul modelează împreună natura, dar când apar formațiuni ciudate, noi, oamenii, trebuie să le dăm un sens. Dincolo de explicațiile științifice, avem nevoie de o poveste, că de n-ar fi, nu s-ar povesti. Ce ar fi Babele din Bucegi fără o legendă?! Câți turiști ar atrage?


Cam așa și cu formațiunile de la Kuklica, celebrele Stone Dolls. Mă rog, celebre pentru cei care fac un research temeinic legat de întrebarea ce am putea vizita în Macedonia? Altfel, e greu să dai de ele, deoarece nu  prea sunt semnalizate. Indicatoarele spre Stone Dolls încep să apară abia când te apropii, când ajungi în satul Katenovo și mai ai doar vreo 3 km până la ele.

However, The Stone Dolls merită efortul de a le căuta. Pe noi ne-a ajutat GPS-ul, apoi indicatoarele. Și, iată-ne pe drumul îngust pe care nu încap două mașini, iar când se întâlnesc e o adevărată artă de șofaj să ieși cu mașina întreagă, și apoi în fața panoului de lemn pe care scrie: Stone Dolls.

Intrarea cu aleea pietruită anunță că zona e amenajată pentru turiști, așa că ne pregătim portofelul pentru a plăti taxa de intrare. Dar, surpriză, nu există nicio taxă, cum nu prea mai există nimic amenajat. Construcțiile de lemn poartă urmele unor incendii, iar indicatoarele de lemn pe care erau scrijelite diferite denumiri sunt roase de timp, inscripții precum „Mirele și mireasa” sau „Nuntașii” abia se mai pot citi.

Cea mai cunoscută legendă spune că un bărbat care urma să se însoare trebuia să aleagă între două femei. Dar, pentru că alegerea era dificilă, a decis să le ia pe amândouă, să se căsătorească cu fiecare în aceeași zi, în momente diferite. Când prima nuntă era în curs, cealaltă femeie a fost curioasă să vadă cine se căsătorește în aceeași zi ca ea. Și, când și-a văzut viitorul soț căsătorit cu o altă femeie, i-a blestemat pe nuntași și i-a transformat în piatră. Curiozitatea n-a omorât pisica, dar a pietrificat nunta ca să ne dea nouă o poveste frumoasă.  🙂

Explicația științifică e mai puțin fascinantă, „păpușile” formându-se ca urmare a proceselor naturale de eroziune din ultimii 100.000 de ani, diferențele legate de erodarea rocilor vulcanice fiind factorul principal care a dus la crearea diferitelor forme.

În zonă sunt peste 120 de turnuri de piatră formate natural și, conform sătenilor, la 5-6 ani, apar figurine noi.

Mi-ar plăcea să revinim peste 10 ani, să vedem dacă a apărut o altă nuntă sau numărul nuntașilor a crescut. Și totuși, sincer, Stone Dolls sunt fascinante și fără o legendă, e un loc ce merită explorat.

Leave a Comment

Translate »
Facebook
YouTube
Instagram