- Dacă călătorești în Iran cu o persoană de sex opus, fă bine și spune că sunteți căsătoriți, chiar dacă nu sunteți. Va fi una din primele trei întrebări primite, urmată imediat de “câți copii aveți”. Dacă răspunsul la prima întrebare e negativ (”nu suntem căsătoriți, ci doar prieteni”), atunci nu doar că nu o mai primiți pe a doua, dar relația lor cu voi se răcește brusc. Dacă (spuneți că) sunteți căsătoriți dar nu aveți copii, atunci or să vă întrebe, cu ochii măriți de uimire, de ce nu aveți.
- Dacă într-un accident rutier omori un om, nu faci pușcărie, ci plătești familiei victimei o sumă consistentă. Dacă victima era bărbat, 200 milioane de tomani. Dacă era femeie, 100 de milioane. Dacă ai asigurare, plătește asiguratorul.
- Nu, nu mai poți vedea scena în care femeia merge pe stradă la 2 metri în spatele soțului. Poate acum 20 de ani mai aveai o șansă, dar acum, cel puțin în orașe, nu. Relația soț-soție este la fel ca în societatea occidentală.
- În Iran este permisă căsătoria între veri primari.
- Dacă zici despre români că sunt picnicari, atunci iranienii sunt mega-picnicari! De primăvara până toamna, ies dimineața și seara (când e răcoare), cu coșulețul cu mâncare, cu butelia de gaz sau cu grătarul cu cărbuni, și se așează oriunde găsesc un loc în care să încapă pledul lor.
- Există și aici branduri occidentale. De mașini, de haine, de mâncare. Dacă te întrebai cum își exportă ele profitul în condițiile în care Iranul este izolat bancar de restul lumii, ei bine, prin intermediul altor țări, cu care Iranul poate face tranzacții (de pildă, China). De acolo, profitul se re-exportă spre țara-mamă.
- Ramadanul este respectat de credincioșii adevărați CU SFINȚENIE! Mai exact, în luna respectivă, ei nu mănâncă și nu beau NIMIC până seara la cântecul muezinului (în jur de ora 20.30). Apoi se culcă, apoi se trezesc pe la ora 3 și mănâncă iar, apoi nu mănâncă și nu beau NIMIC până seara. Acum, imaginează-ți că în luna mai, în timpul zilei, pot fi și 35-40 de grade afară, iar ei NU-BEAU-NICI-APĂ! Și fac asta nu pentru oamenii care îi văd, ci pentru Alah.
- Excepție de la regulă fac femeile însărcinate, femeile care alăptează, persoanele cu anumite boli și… cei care călătoresc! Astfel că cei care nu mai pot și nu mai pot, își iau sufertașul și ies din oraș, unde trag un picnic de pomină, indiferent de oră. Sunt călători și Alah închide ochii.
Experiență cu sprijinul Vodafone Romania, partener de conectivitate.