fbpx

Kruje al lui Skanderbeg

Pentru foarte mulți, Skanderbeg e un sport în care doi adversari își măsoară forța brațelor. Pentru alții e un coniac, însă pentru albanezi, Skanderbeg este eroul național, iar Kruje, locul de baștină al acestuia. Dar, da, denumirea sportului vine de la eroul albanez George Castriotul *(Gjergj Kastrioti), cunoscut în vremea sa și drept „Braț de fier”.

Noi la Kruje am mers pentru cetatea despre care aflasem că ar fi cea mai mare din Albania, că la Skanderbeg nu ne băgăm. 🙂 Ca o paranteză, pentru a-l repera mai ușor în timp, Skanderbeg a fost contemporan cu Iancu de Hunedoara, cei doi fiind ba adversari, ba de aceeași parte în încercarea de a-i bate pe otomani, ceea ce nu le-a ieșit.

Deci, Skanderbeg s-a născut aici, în 1406. Iar după ce primește educație aleasă la Edirne (Adrianopole), este numit de turci administrator la Kruje. Luptă alături de otomani împotriva creștinilor (printre care și Iancu de Hunedoara), ca mai apoi să dezerteze și să se întoarcă împotriva Imperiului Otoman.

Castelul domină orașul și oferă un view de multe stele, căci, altfel, partea originală e cam în ruină, iar în rest, ca și la Turnul Venețian din Durres, istoria e pretextul ideal pentru a lua masa într-un decor de poveste. Așa că între zidurile prăbușite sunt restaurante și terase, numeroși vânzători de suveniruri, dar și un muzeu dedicat lui Skanderbeg. Deschis în 1982, muzeul a fost proiectat de fiica și ginerele lui Enver Hogea, la fel ca Piramida din Tirana – se pare că toate clădirile importante din anii ’80 aveau nevoie de expertiza celor doi. 😉 Am aruncat doi ochi în muzeu, dar cum toate panourile erau în albaneză, am preferat să ne cățărăm pe zidurile cetății!

Am urcat peste tot pe unde se poate, dornici să ne placă locul. Ce să zic, aș fi înclinat să fiu critică, dar după ce mi-am cumpărat cei mai frumoși cercei de argint la un super preț, castelul a devenit brusc un loc minunat. 🙂 În Albania, bijuteriile de argint sunt frumos lucrate și negociabile, căci obiceiurile turcești sunt bine înrădăcinate! Ca și în Turcia, dacă nu nogociezi, n-are niciun haz. Însă, să vă vând un pont: oricât de bun negociator aș fi, cuvântul ştreint a fost de bază! Înseamnă scump și e un un cuvânt pe care orice femeie trebuie să-l cunoască în Albania! Cu acest simplu ştreint (varianta lungă ar fi: ăşt şum e ştreint adică: e prea scump!) am dat lovitura și am obținut nu doar un zâmbet larg, ci și prețul dorit.

Cu cerceii în buzunar, bazarul otoman a fost doar un obiectiv turistic. E unul dintre cele frumoase bazaruri și cel mai bun loc din Albania pentru cumpărături de suveniruri și articole tradiționale, însă deja îmi epuizasem bugetul de shopping. Next time, ceramică sau un set de cafea din cupru. Poate până atunci îmi îmbogățesc și vocabularul de albaneză! 🙂 Chiar dacă am fost dezamăgiți de castel, Kruje ne-a plăcut, și nu doar pentru cerceii mei, ci pentru bazar, pentru panorama din castel și pentru poveștile pe care locul le păstrează. E adevărat că sunt spuse doar în albaneză, dar de aia există internet, nu? 😉

Leave a Comment

Translate »
Facebook
YouTube
Instagram